29 mars 2012

Hornbogasjön

Naturum slinga


Först slingan vi gick. Mycket fram & tillbaka, uppe i tornen & på utställningen. Lillson är 3år & han älskade det. Personalen i Caféet kan intyga att han inte ville åka vidare om det inte fanns fåglar inblandade.

Visa Hornborgasjön på en större karta eller zooma med [-] & [+]

Stigningen beror nog mest på hissturen är jag rädd.



Total sträcka: 1,87 km (1,2 mi)
Max. höjd: 176 m (579 ft)
Min. höjd: 149 m (490 ft)
Höjdskillnad: 140 m (458 ft)
Max. lutning: 3 %
Min. lutning: 1 %

Hornborgasjön

Naturrum vid Hornborgasjön är ett utflyktsmål för såväl stora som små. Värt att tänka på är att fåglarna behöver lugn & ro, särskilt under tiden 20 mars - 15 juli & att det därför finns restriktioner för vad som är tillåtet.



Var rädd om djuren & naturen!

28 mars 2012

Tempelbacken


En naturskön promenad som gör sig bäst när vitsipporna fyller backarna eller lupinerna kantar vägen är naturstigen förbi Tempelbacken. Inte anpassad för barnvagn & rullstol men med terrängcykel & till fots är det väl värt besväret med partier av väta. Det kan vara värt att veta att brukshund klubben håller till här ute. Absolut ingen orsak att avstå.


Copyright BWR
På rätt väg

Här kan man läsa att Tempelbacken var en del av gamla Götdala, där tingsplats & marknadsplats funnits dokumenterad så tidigt som i Västgötalagen från någon gång runt 1225. Jag ska inte tråka er med mina språkhistoriska kunskaper från tiden, men att det vibrerar av kulturhistoria på platsen går inte att ta miste om. Här finns fornlämningar i form av två domarringar en stensättning & stenar med skål gropar. När man står & betraktar platsen är det lätt att få känslan av betydande beslut som fattats, viktiga handelskontakter som knutits & mäktiga personers närvaro.


Copyright BWR
Tempelbacken


Troligtvis har det här varit möjligt att frakta handelsvaror via farleder som idag är uttorkade diken. Framför allt var det en viktig knutpunkt i det medeltida vägnätet.


Copyright BWR
En fantastisk ek


För oss handlade det idag främst om att fånga mystiken på bild & förstå vår litenhet i det stora världsaltet.

Tempelbacken Karta



Visa Tempelbacken på en större karta eller zooma med [-] & [+]

Aktivitetstyp: Vandring

Total sträcka: 6,17 km (3,8 mi)
Max. höjd: 169 m (553 ft)
Min. höjd: 129 m (423 ft)
Höjdskillnad: 446 m (1462 ft)
Tidtagning: 27-03-2012 18:33

Beskrivning, vandring


Fuktigt året om på sina ställen, mycket rötter & stigningar. Ingen runda man tar med sulky eller rullstol runt i. Cykla fungerar med terrängcykel. Går man får man uppleva mest.

Skapad av Mina spår på Android.






Promenaden startade i Botan den 27/3 -12. Om man väljer att ta denna promenaden i anslutning till Skara hälsan går man ut längs Axvallvägen mot Marie Kyrkogård & Stenum. Sträckan är markerad med orangefärgade markeringar.

Copyright BWR






23 mars 2012

På cykel i närheten av Skara



Copyright BWR


Brunsbo ängar var målet för en utflykt den 23/3 -12. På cykel med picknickkorg, kamera & gott sällskap lyckades jag spela in turen.

Det är sällan helt vindstilla i platta Skaraborg så mössa & handskar rekommenderas att ta med när du ska cykla. Vädret kunde inte bli bättre för vår utflykt, även om det ännu är tidigt på året.

Karta


Visa Botan - Brunsbo ängar på en större karta eller zooma med [-] & [+]


Vi utgick denna gång från Botans entré en bit in i Skara. En riktigt bra samlingspunkt för gång- eller cykelutflykter. Därifrån cyklade vi rakaste vägen ut ur Skara.

Brunsbo ängar



Copyright BWR
Asfalt ända upp för backen på andra sidan
Längs vägen passerades
Teglagärdet
Räddningstjänsten
Vilans fritidsområde
Marie kyrkogård
Brunsbo gästgiveri
49an


Vägen dit är till större delen asfalterad, men grusvägen är välskött & fin.

Copyright BWR
Grusväg sista biten


Ängarna är gammal slåtterängar som  under sommarhalvåret används som betesmark än idag. Slåtter, hamilng av lövträd & djurhållning gynnar ängens flora & fauna. Tyvärr hade tjälen inte riktigt släppt när vi var där så vissa delar av ängen var väldigt leriga & blöta, men vackra.
Copyright BWR
Gravhög, Ek, naturdam, glänta & Kungen

Här som på flera platser i Skaraborg finns en del av kulturhistorien bevarad. Informativa skyltar i området hjälper till att belysa det förflutna. Här finns gravhögar & gravfält. Slåtterpålen, Kungen som står i mitten av ängsområdet utgjorde, före 1920 en samlings-, utgångspunkt för arbetarna. Den är tillverkad ur en stubbe & sitter således i marken med rötterna kvar. Efter man tagit vara på höet fick djuren beta & gödsla ängarna. Idag är här naturreservat.
Copyright BWR
Solnedgång över slätta


I Picknickkorgen


Matsäcken var enkel eftersom vi gjorde utflykten mellan lunch & middag. Dessutom hade vi inte mer än en födoämnesallergi att ta hänsyn till, laktosintolerans (ibland är livet enkelt). En fikamacka & salta kex. Vatten givetvis & kaffe, festis till barnen, en soppåse som följde med hem efter Brunsbo ängutflykten.

19 mars 2012

Att vandra i Skaraborg

Pilgrimsleder är något som fascinerar mig.




Att gå är bland det mest vilsamma & återuppfriskande man kan ägan sig åt. Jag & min familj gick mellan Husaby - Forshem 2009


Copyright BWR

Vi hade med både sulky & ryggsele till minstingen. Fördelen var att vi då kunde anpassa promenaden efter väglaget. Alla sträckor är inte körbara med vagn, då är det praktiskt att kunna vika ihop sulkyn & istället bära. 


De större barnen hade varsin ryggsäck med vattenflaska, vindjacka & torra kläder för ombyte. Den av oss vuxna som inte bar på lilson fick bära den stora matsäcksryggan. Där hade vi större vattenflaskor som barnen kunde fylla på sina mindre med, en rejäl lunch, kaffe, saft, frukt, mackor & lite godis för motivationens skull.


När man följer en vandringsled är man inte i behov av kartor, däremot kan det vara skoj att ha med en flora eller en guidebok som berättar om de platser man passerar. På Kinnekulle är vandringslederna försedda med informationsskyltar vid flera natursköna eller mytomspunna platser. Det gör att packningen inte behöver bli speciellt tung.


Eller ja, vatten väger ju endel medan det är kvar i flaskorna..

7 mars 2012

Skararundan

När vädret tillåter & tid finnes ger jag mig ut för att utöka mitt förråd av kartor & fotografier. Varsågod!

Hälsans Skara


Visa Skara Runt på en större karta eller zooma med [-] & [+]

Detta är Skararundan som som slingan kallas i folkmun. Vi gick den, den 7/3 -12. 

Fördelen med denna slinga är att den är anpassad till alla. Oavsett om du går, joggar, cyklar eller sitter i stol eller vagn fungerar det. 

Skararundan

7/3 -12. Ett fotografi från Skararundan/Hälsans Skara.

Skara rundan
Som du ser Photoshopar jag för att lära mig än...

Hela sträckan är asfalterad & både plogas & sandas vintertid. Flera av Skaras pärlor passeras längs vägen. Jag har för avsikt att besöka dem allihop.

Längs vägen på Skararundan

Vår utgångspunkt den 7/3 -12 var återigen i närheten av veterinärinrättningen. Därifrån tog vi högervarvet runt, men givetvis fungerar det lika bra åt andra hållet. Nedan följer en lista på pärlor i den ordning vi passerat dem.

Hindsbosjön

Bitvis längs vattendragen Drysan & Dofsan
Fortfarande är det lika naturskönt.
Sådant uppskattas!

3 mars 2012

Skaraberg elljusspår

Nedan ser du en karat över en promenad som jag & en vän gjorde den 3/3 -12. Det hade förstås varit roligare om vi gått en annan väg tillbaka eftersom omväxling förnöjer. 

Spåret på kartan nedan är den kortaste slingan som utgår från Planteringen. Vi valde att gå dit, så mätningen börjar ungefär vid Veterinärinrättningen.



Visa slingan på en större karta eller zooma med [-] & [+]

Det finns även fler slingor här som andra motionärer skapat.