8 apr. 2012

Stenar att se

Runt om i Skaraborg finns flera fina fornminnen. Stenar som rests i fornsvensk tid kan gott & väl besökas som ett utflyktsmål. Barnen tycker det är spännande att försöka tyda runor & blir ofta mycket intresserade av historierna som ligger till grund för resandet av stenen.


Futharken



Vill du veta vad stenarna säger, sätter du dessa runrader i händerna på barnen & ger dem i uppgift att tyda stenarna. Historiken runt stenen finns ofta på en informationstavla i närheten.


Iaktta dock försiktighet för stenarna är väldigt gamla & de är inte avsedda att klättra eller klänga på, för att undvika olyckor ska man hålla i minnet att visa sin respekt för historiens vingslag.


Runstenar finns det ett 3000 tal i Sverige & trots att många av dem står i Uppland har vi här i Skaraborg en skatt av välbevarade & speciella stenar att vara stolta över.


Varje sten berättar om en händelse, något spektakulärt eller en släkts öde. Mycket mystik vilar runt platser som förärats med runskrifter. Här andas luften bergsäker historia.

Sparlösa stenen


Detta är Sparlösastenen som hittades inmurad i Sparlösa kyrkovägg vid en korreparation på 1680-talet. Där satt den sedan ända till 1930-talet. Stenen är från någon gång 700-800 f.kr. & tillhör därmed en av de äldre fynden i Sverige, jämngammal med den berömda Rökstenen i Östergötland.


Stenen är unik med sina olika inskrifter som närmast verkar spänna över en betydligt längre tidsperiod än många andra fynd. Användningen av olika runrader & att texten berättar om händelser ända bort i Uppland är förbryllade, spännande & fantasieggande.