26 apr. 2012

Vandra i Valle

En av de fina  naturvandringar att uppleva i Valle är den vid Höjentorp.




Detta är i allra högsta grad historisk mark. Från 1283 finns det dokumenterad aktivitet på platsen & sedan dess har det hunnit hända mycket på Kungsgården Höjentorp. Kung Gustav Vasa & Magnus Gabriel De la Gardie är bara några av namnen som låter sig höras i berättelserna om platsen.


Svamp



Idag är det en naturskön fornlämning men atmosfär, som gör sig fint för en vårpicknick i början av maj då den rika florna visar sig i sin prakt.

24 apr. 2012

Utrustning

Ryggsäck, korg, drabant... Vad ska man välja att ha sin packning i? Till cykeln finns både sidoväskor & vagnar att förvara smått & stort i & en korg är onekligen stämningsfull. Dock inte så praktisk.
Ryggsäck är bra!


I denna ryms allt, den har flera fack som är lätta att komma åt plus att den är bekväm att bära. Skulle vi vara fler med på utflykten som behöver packning är två ryggsäckar att föredra framför en större, eftersom det då finns fler som kan dela på bördan.

Kring kullen


Lika vackert som vid Billingens sluttning & fot är det på & kring Kinnekulle. Såhär på våren är det en ren fröjd att vandra leder & ängar på kullen & njuta av det fantastiska växtlivet. Här finns en välbevarad flora av både unika, sällsynta växter & en kvantitet av vissa arter som är häpnadsväckande.

Från Skara tar man enklast bilen & parkerar vid Kinnekullegården om man vill följa någon av alla utmärkta spår som är fantastiska skidspår om vintrarna. Det går även att parkera vid någon av de utgångspunkter längs lederna som finns. Men det är inte omöjligt att göra Kinnekulleäventyret till en tvådagarsutflykt på cykel. Det har jag själv gjort med min familj vid två tillfällen. Vi valde då att hålla oss vid foten av kullen.


Längs vägen syns b.la. Lunsbrunns vackra  kurortsmiljö. 

Från Skara går det fina småvägar & cykelvägar. Västgötaleden är skyltad & lätt att följa. 

Ut med vägen från Skara passeras flera pärlor:
Ravinen vid Tveta i Märskabäcken
Myråsen
Dala kvarn
Lundsbrunns kurort

Men mellan Lundsbrunn & Götene finns en naturskön gammal järnvägsbank som fungerar som cykelled numera. Det gäller att inte missa den när du är på väg att lämna byn i norr. Skulle du göra det är det inte hela världen, då kan du ju ta den vägen tillbaka imorgon. Men om du hittar den kan det vara värt att veta att rykten cirkulerar om att den eventuellt kommer att asfalteras genom skogen fram till Götene.

I Götene kan det vara skönt att stanna till & inhandla lite kalla drycker, kanske en glass eller vad du vill förtära fram till kvällens mål. Här finns allt du kan behöva & lite till om du letar.

Efter Götene fortsätter sedan järnvägsbanken ut till Gössäter & Forshem där det finns både husrum mat att rekommendera. Givetvis finns mycket mer att välja på i trakten. I närbelägna Hällekis finns även en campingplats om du väljer lite mera packning.

På vägen genom Gössäter passerar man en gammal legendarisk folkpark & den lilla stationsbyggnaden. När du är i Forshem får du inte missa Arns fotspår som passerat där vid kyrkan.

Passa på att vila ordentligt. Det är lika långt tillbaka.

På vägen tillbaka kan du följa Västgötaleden mot Husaby, så vida det nu inte var den vägen du kom ut på. Isåfall följer du järnvägsbanken mot Götene för att variera den första delen av cykelturen medan barnen ännu inte hunnit tröttna & bara längtar hem. 


Naturen längs småvägarna vid kullen

Det finns flera sevärda platser uppe på Kinnekulle. Lika många som det finns vägar att välja bland, men jag skulle avråda från att välja pilgrimsleden med cykel (terrängcykel går säkert utmärkt även om vissa bitar är väldigt rotiga & lite blöta). Det är mycket vackert med alla vattenfall, heder & den rika floran, men lämpligare till fots.

Men det går ju alltid att ställa cykeln en stund för att ta en promenad längs leden. Gör gärna den vandringen som en egen utflykt.

Bara i Husaby finns en Biskopsborg, en fantastisk runsten vid den minst lika fascinerande kyrkan & en källa där Olof Skötkonungs fotspår satts i jorden. Vid kyrkan finns även en liten kiosk för en kopp varmt kaffe med doppa. En bit ner längs gatan finner du infarten till en annan naturupplevelse vid Lasse i bergets grotta & en bit upp längs gatan finner du även Flyhovs hällristningar & Kinnekulle ring.
Men om det berättar jag en annan dag.


Kom ihåg vatten!!!

Mellan Husaby & Lundsbrunn cyklar man sedan genom slättlandskapet förbi åkrar & ängar. Det är en rofylld upplevelse som inte går att få på något annat vis. Möjligen på en hästrygg om man gillar stora djur. Landskapet visar sig från en sida som de flesta i dagens samhälle inte upplevt. Alla sinnen är närvarande & inte ens punktering är anledning nog att avbryta upplevelsen på en gång.

23 apr. 2012

Axevalla hed

Som en tundran i wilda western ligger heden för mina fötter.


Avevalla hed
Här kan man vandra eller rida en tur & njuta av tidens vingslag.


Det finns flera ingångar till heden & vilken du väljer beror lite på vilket håll du kommer från. Den öppna vidsträckta vidden finner du nära Axvall medan heden blir desto lummigare ju närmre 49:an du kommer.


Heder är för mig starkt förknippade med mystik, spänning & äventyr. Vad kan lura bakom nästa (en-)buske? Kanske för att det ofta fanns en mystik hed med i äventyrsböckerna jag läste som barn. Fem, eller Sherlock, the hound of the Baskervills.


Axevalla hed


Men det läskigaste djuret du möter här ute idag är en glad ko som just sluppit ut från ladugårdens instängda os. Eller en hund i band som någon av de många vandrarna har med sig.


Axevalla hed



På Axevalla hed är historien en annan än den i de brittiska deckarna även om det finns minnen från strider av militärövnings art. 
Landskapet bildades under istiden & här finns fornlämningar som är med än 4000 år gamla. Här finns bl.a. Odens grav, en av de nordligaste medeltidsgraven i Sverige, bland de gånggrifter & andra förhistoriska gravar som bevarats. Mycket av fornfynden är dock borta idag eftersom heden rensades inför militärens frammarsch under 1800-talet. Men minnena finns dokumenterat i form av detaljerade skisser.


Här korsar även pilgrimsleden mellan Skara & Varnhem över heden & för att kunna vandra även då djur betar markerna har leden fått en egen djurfri fålla på östsidan om heden. Det kan dock vara lite knepigt att ta sig igenom den med cykel.

16 apr. 2012

Objektiv.mugg

Foto & kaffe. Självskrivet! Här gäller det att vara objektiv. (Luv U 2)


Objektivmugg

Nödigt

Nöden har ingen lag sägs det. Men lite finess kan den ha ändå.

Portabelt dass

15 apr. 2012

En hög sten

Vid kyrkan i Levene finns Sveriges högsta runsten med en höjd på drygt 4,5 meter. Det är en magnifik upplevelse att skåda. Men har man väl tagit sig till Levene så kan man gått spendera en stund där för det är inte enbart denna sten som bjuder på fascinerande upplevelser. Ängen i Levene är absolut värd en härlig sommarpicknick. Här finns ett stort antal gravhögar & stensättningar. En lite makaber men ändå intressant syn är samlingen av gamla gravvårdar intill muren vid kyrkan.


Levene



Här är det viktigt att visa vördnad för det förflutna & omsorg om det som komma skall.


För även om du, liksom jag, kanske inte är troende på ett religiöst vis, så är du ju en av alla oss människor som vandrar denna jord, med samma värde & behov som alla andra. Att ägna en tanke åt människors likheter gör oss gott & skapar en större förståelse för att andra vill uppleva det du kanske just upplevt & det ger dig rätten att låta dem göra så på deras villkor.

14 apr. 2012

Högkullen

Förutom ett smarrigt Påskbord hade naturen en hel del skönt att bjuda på under promenaden runt högkullen.

Visa Högkullen på en större karta eller zooma med [-] & [+]

12 apr. 2012

Tänk efter före

Skor

När man vandrar är det viktigt att tänka på sina fötter.
Riktiga skor är bland det bästa du kan investera i om du avser att gå mycket & långt.


Skor
Dessa är i läder, de är perfekta i väta & lera, lätta att göra rent.

För längre vandringar i skog & mark är kängor eller anpassade vandringsskor det bästa du kan ta på dig. De ger ett bra stöd för vristen & de klarar av att marken inte är torr.


Ska du ut i svårare terräng, t.ex. där det är bra att kunna känna & forma fotsulan är "gymnastikskor" ett bättre val. När du vill besöka grottor eller promenera, jogga eller springa på torra motionsspår är det att föredra mjukare skor. Viktigt är att de följer fotens form & att de är anpassade för det underlag du sak ge dig ut på.


Klättring kräver dock specialutrustning som jag inte tar upp här.


Gummistövlar, flippflopp & sandaler är inte vandringsskor. Aldrig ens på barnen & ungdomarna, eftersom de har lika lätt för att trampa snett, tappa balansen & skada sig som vi vuxna.


Skavsår uppstår när skon används fel eller inte passar & även om skon är perfekt kan ett sandkorn smita sig in & skava så ta med plåster! Förebygg genom att ta på rätt på fötterna.


Var rädd om dig & naturen!

Sevärdheter Skaraborg



11 apr. 2012

Att vandra smart från camping.se


Tips för vandrare
Ett par tunna strumpor i ull och ett par grövre utanpå dem är det absolut bästa sättet att undvika skavsår. Lufta fötterna ofta.

Håll koll på vätskebalansen. I normala fall behöver vi ungefär tre liter vatten per dygn, mer om man anstränger sig. Drick små mängder (max 3 dl åt gången) och ofta. Annars hinner inte kroppen ta upp vätskan.

Om du använder stavar, tänk på att du då förbrukar mer energi och därför måste äta mer.

Gå alltid minst två personer. Håll ett tempo avpassat för den långsammaste i gruppen.
Tala om för någon vart du ska och när du räknar med att komma fram. Om du trots allt går vilse, stanna där du är minst 30 minuter. Tänk efter: Var befann jag mig senast jag visste var jag var? Går det ta sig tillbaka dit? Hinner jag dit, innan det blir mörkt? Fortsätter du att gå i blindo finns risken att du går ännu mer vilse och dessutom blir svårare att hitta.

Lars Fälts favoritstråk:
Abisko-Nikkaloukta. Har vandrat där oerhört mycket genom åren men tycker fortfarande att det är fantastiskt vackert.

Rogen i Jämtland/Härjedalen är ett jätteområde som är väldigt fint. Därifrån kan man gå både in i Norge och upp till Grövelsjön.

Jämtland är fint överallt. Där finns väldigt mycket fin vandring, till exempel upp mot Sylarna. 

8 apr. 2012

Stenar att se

Runt om i Skaraborg finns flera fina fornminnen. Stenar som rests i fornsvensk tid kan gott & väl besökas som ett utflyktsmål. Barnen tycker det är spännande att försöka tyda runor & blir ofta mycket intresserade av historierna som ligger till grund för resandet av stenen.


Futharken



Vill du veta vad stenarna säger, sätter du dessa runrader i händerna på barnen & ger dem i uppgift att tyda stenarna. Historiken runt stenen finns ofta på en informationstavla i närheten.


Iaktta dock försiktighet för stenarna är väldigt gamla & de är inte avsedda att klättra eller klänga på, för att undvika olyckor ska man hålla i minnet att visa sin respekt för historiens vingslag.


Runstenar finns det ett 3000 tal i Sverige & trots att många av dem står i Uppland har vi här i Skaraborg en skatt av välbevarade & speciella stenar att vara stolta över.


Varje sten berättar om en händelse, något spektakulärt eller en släkts öde. Mycket mystik vilar runt platser som förärats med runskrifter. Här andas luften bergsäker historia.

Sparlösa stenen


Detta är Sparlösastenen som hittades inmurad i Sparlösa kyrkovägg vid en korreparation på 1680-talet. Där satt den sedan ända till 1930-talet. Stenen är från någon gång 700-800 f.kr. & tillhör därmed en av de äldre fynden i Sverige, jämngammal med den berömda Rökstenen i Östergötland.


Stenen är unik med sina olika inskrifter som närmast verkar spänna över en betydligt längre tidsperiod än många andra fynd. Användningen av olika runrader & att texten berättar om händelser ända bort i Uppland är förbryllade, spännande & fantasieggande.

6 apr. 2012

Variant

Visa Snabbrunda 2 på en större karta eller zooma med [-] & [+]

Detta är en variant av snabbrunan som gör den än mer njutbar då den följer Drysan genom ett lummigt parti & kring Hindsbosjön.

Snabbrunda

Copyright BWR


En kort men skön sväng är den utanför Skara på nordväst sidan. Här fungerar det att gå med barnvagn, rullstol & cykla då det är snöfritt. Slingan plogas & sandas ej men är riktigt fin sommartid.



På vägen passeras en mysig, nyligen anlagd, våtmark som ska främja fågellivet i trakten. En något blåsig sträcka följer ut men "Lidköpingsvägen" (184) där det är öppet, men trotsar man blåsten, visar sig där oftast en riktigt vacker solnedgång om kvällarna. Man kan enkelt förlänga slingan genom att vika av runt Hindsbosjön.







Visa Snabbrunda på en större karta eller zooma med [-] & [+]


2 apr. 2012

Vandra i Valle

En härlig promenad är den i Valle


Markör BR C








Nu finns det visserligen ett antal natursköna promenader att välja bland just där & oavsett vilken du väljer är den mödan värd. 












Den kanske mödosammaste men även mest överväldigande är den från Öglunda kyrka genom Jättadalen upp till utsikten & vidare till Öglunda grotta. På plats är det markägaren själv som guidar med markeringar om platsens sevärdheter.


Sippa


Från kyrkan följer du den markerade leden upp längs grusvägen genom den pittoreska byn till leden viker av in i den förtrollade skogen. Med vattendragets porlande & den rika floran & faunan är det som att stiga in i sagornas värld.


I Jättadalen finns den stillsamma Offerkällan. Där vattnet är så klart att det går att dricka. Det kan behövas en stärkande tår inför den kommande branten.


Nästa etapp är nämligen att ta sig upp för själva Billingens 500 miljoner år gamla brant. Stigningen här är kraftig & det är lämpligt att ta på sig stadiga skor & se var man sätter fötterna.


Brant


Här har du inte barn i sulky eller går i flipp flopp!
Om barnen är med bör du vara lyhörd på vad de egentligen orkar för det är en rätt så saftig utmaning om man är liten. Även hundar kan tycka detta är tufft.




Utsikten är magnifik!


Matsäck & mycket vatten bör du ta med. En ficklampa är inte heller dum att ha med. Det är en trevlig promenad som tar sin lilla tid eftersom den bjuder stor njutning. Mellan utsikten & Grottan löper en relativt plan men rot- & stenig stig med flera fina utsiktspunkter. Du ser förutom slätta, bl.a. Kinnekulle, Höjentorp & ända bort till Vänern när vädret är klart.


Stigning

Väl framme vid grottan gäller det att ha tungan rätt i mun. Det är brant & luriga steg! Är du osäker klättrare gör du kanske bäst i att stanna kvar ovanför & njuta av utsikten över nejden.


Härifrån kan du sedan välja att antingen vända eller fortsätta. Att fortsätta innebär en lite längre runda genom skog & över hed. Personligen föredrar jag den sistnämnda promenaden under kofri säsong eftersom den slutar i kohagen bakom kyrkan. Men, har man inte bekymmer med att kossor är väldigt STORA djur så visst, då fungerar det att gå runt året om. Lite kladdigt & halt på sina ställen i skogen under blötperioder dock.



Tänk på att skydda dig mot bett om du är känslig, för det finns gott om mygg & knott. Men viktigast är att vara rädd om naturen & ta med allt tillbaka hem igen.
Mycket nöje!